Begge parter har mulighet til å kreve justering av leien i løpet av leieforholdet. I dagens leiemarked hvor leieprisene øker, er det normalt utleier som krever endringer i husleien. Husleieloven har strenge krav til når og med hvor mye husleien kan endres.
Når leieforholdet har vart i ett år kan husleien endres i samsvar med endringer i konsumprisindeksen. Endringen krever én måneds skriftlig varsel. Hva endringene i konsumprisindeksen utgjør kan du finne ved å gå inn på Statistisk Sentralbyrå sine sider: www.ssb.no
Når leieforholdet har vart i tre år kan husleien endres til gjengs leie. Gjengs leie er et gjennomsnitt av allerede etablerte leieforhold i sammenliknbare boliger i samme område. Endring til gjengs leie forutsetter videre at det ikke har vært større endringer i husleien de siste tre årene enn endringer etter konsumprisindeksen. Gjengs leie krever et varsel på seks måneder, dvs. at man kan varsle justering til gjengs leie når leieforholdet har vart i to år og seks måneder. Dersom leietaker er uenig i utleiers krav om gjengs leie, kan leietaker protestere på økningen. I så fall kan begge parter få hjelp av takstnemnd/Husleietvistutvalget/domstolene til å få fastsatt korrekt gjengs leie.
Husleien kan kun økes én gang hvert år. Dvs. at dersom utleier har endret husleien i samsvar med konsumprisindeksen i januar vil ikke utleier kunne endre husleien til gjengs leie før januar neste år, selv om leieforholdet i juni hadde vart i tre år.
Dersom utleier har krevd husleie utover det som er tillatt, eksempelvis at utleier har økt husleien med mer enn det som husleieloven tillater, eller oftere enn det husleieloven tillater, kan leietaker kreve tilbakebetalt for mye innbetalt husleie med tillegg av forsinkelsesrenter.
Dersom du ønsker å øke husleie utover konsumprisindeksen, eller du har mottatt varsel om endringer i husleien kan det være lurt å kontakte advokat for bistand. Forbrukeradvokatens advokater har ført flere saker om gjengs leie for domstolene, de har erfaringer med fastsettelse av husleie i Husleietvistutvalget og har også vært brukt som takstnemndsmedlem av domstolene.
Besøks- og postadresse: Uranienborgveien 1, 0351 Oslo
telefon 232 03 232 | org. nr. 913839811 mva | post@forbrukeradvokaten.no
Til toppen av siden
Uranienborgveien 1, 0351 Oslo
telefon 232 03 232 | org. nr. 913839811 mva
post@forbrukeradvokaten.no